Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

10 Februari – Baljväxtens dag

Oj oj redan 10 februari! Hur fort har inte tiden gått denna månad? Eller är det för att jag vissa dagar inte vetat vilken dag det är? Idag när jag vaknade trodde jag det var tisdag men det är ju ONSDAG! Och dagens tema i min Februari-utmaning är Baljväxtens dag.

Den 10 februari varje år firas baljväxtens dag för att tillägna livsmedel från växtriket som är rikt på både järn och årotein och har en låg påverkan på vår miljö.

Livsmedelsexperter uppmuntrar alla att äta baljväxter minst 3 dagar i veckan just för dess höga näringsinnehåll.

Vad är då en Baljväxt?
Baljväxter växer i baljor eller skidor. Och det är egentligen ingen grönsak. Tyvärr är baljväxter en väldigt vanlig orsak till allergier hos vissa människor.

Typ på baljväxter är ärtor, kikärtor, jordnötter, bondbönor, vaxbönor, mungbönor, linser, svarta bönor, vita bönor, kidneybönor mfl. Här kan ni läsa en guide om dessa olika sorters baljväxter.

Baljväxter har höga näringsvärden och är en stor del i en vegetarians matlagning. Dessutom är baljväxter väldigt billigt och har väldigt låg påverkan på vårt klimat!
Alltså äter vi vegetarianer inte bara sallad, tomat och gurka;) Mina favoriter bland baljväxter är linser och mungbönor. Dock vågar jag inte laga nåt och äta något än på baljväxter då jag ännu kör skonkost (och dessutom har ett bakslag idag igen).
Men som jag sa så är det billig mat att äta och på hemsidan undertian.com finns det massa bra tips på bra, billig ochh hållbar mat, och tips på bra matlådor! Speciellt min favorit av dom alla: Dhal på mungbönor! Mättande och god och perfekt till matlådan! Skulle gärna äta det nu, men magen säger NEJ, VÄNTA!

Jag kom i kontakt med baljväxter redan som barn, och då främst när vi plockade ärtor eller som jag tidigt lärde mig säga “Ärtepungar” och jag sastt i vagen och farmor plockade ärtskidor och öppnade till mig nere på “Lôckan”, det trädgårdsland bakom dungen som farfar alltid påtade i, ett av få bildminnen jag har av farfar i skallen. Jag var bara 3,5år när han gick bort, så jag var väl knappt 3år när jag fick detta minnet i skallen.

Älskade att få plocka dessa goda, även om farmor o farfar sa att jag skulle slänga ärtskidan så åt jag ärtorna och sen skidan, när pappa sen hade landet i trädgården så blev det aldrig några ärtor, de växte och det fanns skott och såg ut att bli ärtor, men när han skulle skörda dom vet jag inte vad som hänt riktigt 🤔Jo jag erkänner, jag hade norpat dom innan 🤭! Och än idag älskar jag att öppna en ärtepung, äta upp ärtorna och sen skalet;) Men min mage klarar inte det, så jag måste varje gång tänka att BARA äta ärtorna!

Vad är eran relation till baljväxter? Är det något ni aktivt äter? Eller är det sån där mat ni bara avskyr?

Eller är ni en sån som inte vill äta det för att ni tror är vidrigt och äckligt?! Har ni inte provat kan ni ju inte uttala er;)

Och man kan ju inte gilla allt och man kan inte gilla alla baljväxter heller, en del äter gröna ärtor men inte ärtsoppa, jag gillar kikärtor men har otroligt svårt för både hummus och falafel! Gjorde nån falafel för ett tag sen som var ok, men ingen favorit!

Edit: Jag äter grönsakssoppa, och det var ju ärtor i, så ja jag äter baljväxt till lunch.

Michaela Lejonberg

Written by

Namn: Michaela Lejonberg Född:1984 Yrke: Cafébiträde, broadcaster, är Utbildad uska. Intressen: Skapande och kretativitet i olika former; måla, rita, skriva, fotografera… Älskar: Att utvecklas, komma på nya idéer. ROSA, min son Walther. Brinner för: Funktionshinderfrågor Motto: “Behandla andra så som du själv vill bli behandlad”

1 comment / Add your comment below

Lämna ett svar