MammaKaos

Perfekta kioskmaten – På hemlagat vis!

Frågade Walther va han hade för önskemål till lunch idag. Han ville åka till Frasses eller Rossies. Jag sa att idag äter vi hemma. Har inte pengar till kioskmat. Var sura miner en stund. Men jag tänkte att man kan kompromissa. Vi kör kioskmat fast på HEMLAGAT vis!

Walther ville ha korv och pommes. Hade inga pommes… Bara klyftpotatis. Vilket han inte ville ha! Funderade länge… Skalade potatis, och skar ner i stavar. Kokade dom så de var halvkokta. Hällde av vattnet! Hettade upp rikligt med olja i en stekpanna, (ingen gjutjärn) och hällde i potatisen. Under tiden gjorde jag ett par hamburgare/ biffar av kycklingfärs som jag stekte i en annan panna med lite flytande margarin. Saltade och pepprade. Vände biffarna efter några minuter. När pommesen fått färg hällde jag upp den på ett hushållspapper och saltade.

Korven stektes och sen serverades detta med hemgjord bostongurka och andra goda grönsaker!

Jag åt då inte korv utan kycklingbiffar! Enda köttet jag äter förutom fisk o skaldjur!img_6581-1

Och så till min stora favorit! Kall hemslungad bearnaisessås!

Jag gör helst min i ExtraChef från Tupperware. Produkterna är kanske dyra, men många av dom är riktigt bra och denna är mycket bättre på att göra kall bearnaisesås än matberedare och elvisp. Walther gillar att den inte låter så mycket heller. Jag använder “vispen” till att göra min bearnaisesås.

Bild lånad från https://www.tupperware.se/

Såhär gör jag min kalla Bearnaisesås. 2 portioner är detta recept till, räcker för oss då vi oftast dippar våran pommes i den;)
Ingredienser

 • 100 g smör
 • 1/2 msk torkad dragon
 • 1/2 msk vitvinsvinäger
 • 2 äggulor
 • 1 dl rapsolja
 • salt och vitpeppar

 

 1. Smält smöret och ställ det åt sidan till det svalnat till rumstemperatur.
 2. Blanda dragon och vinäger och låt det stå och dra ett tag.
 3. Vispa äggulorna och häll sakta i oljan, när det börjar tjockna så kan man öka takten.
 4. Vispa ner smöret, men häll inte i det vita som ligger på bottnen.
 5. Vispa ner vinägerblandningen.
 6. Smaka av med salt och vitpeppar.IMG_6586

Maten var toppen! Frågade Walther va han tyvkte om maten! Han fick betygsätta den mellan 1 och 5! Blev en 5a! *Glad mamma* Och ja det va lite grönsaker och ett par korvbitar kvar på hans tallrik när han var klar;) Dock åt han inte av bearnaisesåsen, men han har aldrig varit nån såskille!

img_4830-9