Funktionshinderfrågor

En helg med HRF på TSS-kurs

Haft en fantastisk helg i Vara med HRF på TSS-kurs. TSS står för Tecken Som Stöd och är väldigt lik teckenspråk, MEN innehåller inte grammatiken som teckenspråk gör. Teckenspråk är ett eget språk och TSS är ett kommunikationsstöd för dom som har ett tal men har svårigheter med talet eller har hörselnedsättning. Man kombinerar tecken med tal. I Teckenspråk används enbart tecken! Både TSS och teckenspråk är så fascinerande och häftigt! Det är svårt men så roligt!

Jag gick ju denna kursen för 2 år sen och mycket satt kvar även om jag inte fått använda det jättemycket. Walther var med i helgen och ja han tecknade massor. De använder ju tecken ibland i skolan. Och det märktes för Walther kände igen och hängde på. 2/3 av handalfabetet kan han. Han tecknar sitt namn, Gel, några maträtter, tack, lego och så kan han räkna till 10. Och idag lärde han sig ett nytt tecken ULLARED! Undrar hur mycket det kommer användas? Haha.

Vi fick en lista på ord som vi skulle teckna och bygga meningar med, jätteskoj! Klurigt, svårt men så skoj! Lärt oss massor och hjärnan är fylld av information.

img_6664
Innan kafferasten på fm idag sa vår lärare att vi skulle dela upp oss i två lag. Hon hade en lusta med 20 tv-program, hon tecknade titeln och vi skulle skriva vilket det var. Vissa var busenkla och vissa var ordentligt svåra. Ett program tog lång tid innan vi knäckte, vi fick gå tillbaka i listan och skriva när vi kom det!
Detta program gick på tv ikväll. Vi tittade på det! Extra skoj när man kan teckna titeln;)
Walther försökte teckna med Peter och lära honom. Peter hittade på lite och Walther blev sur och sa att så gjorde inte vår lärare, men att jag nog kunde ordet… Det kunde jag! Och han har rättat mig med ikväll!! Haha!

Han var extremt trött när vi kom hem. Förståeligt. Samtidigt kändes han inte ok, så tempade honom och ja 38,5 IGEN! Ska ju på återbesök på tisdag em till öron. Men jag får ringa imorgon redan. Nåt är ordentligt fel! När han ätit både antibiotika och fått droppar i örat och det ger inte med sig! Peter får vabba imorgon. Jag har ett läkarbesök inbokat för egen del kl 9 i Falköping. Hoppas på bra möte med dr imorgon! Tror det blir ett bra möte också! Så nu ska jag sova!

God natt gott folk:)