Blogglistor/Utmaningar

MammaKaos utmanar 7 april: Våren för mig

aprilutmaning
Äntligen är våren här. Även pm solen lyser med sin frånvaro pch det regnar idag. Blommor knoppas ute, det börjar grönska i skog och mark. Bönderna sprider sin gödsel vilket ger en lite mer illaluktande vårkänsla! Men det är en vårkänsla även om den är obehaglig!

Såg häromdagen att utanför grannens staket växer det krokus. I farmors rabatt växer både snödroppe och snöklocka!

Hästarna lever loppa i hagen mer och mer, nu får man va extra vaksam när man tar ut dom så ingen olycka sker. Otåligheten hos dom märks då de låter mer och mer innan de får gå ut på morgonen. Härlig känsla, då är man glad att det inga hingstar finns i stallet;) En vårglad hingst är inget att leka med! När våren nalkades fick vi elever på Stengärde inte ta ut hingsten själva! Han kunde både sparka och stegra sig och det va riktigt otäckt ibland. Man tyckte att man höll fast grepp i grimskaftet och rätt va det var stod man som en liten pyssling bredvid en stor stegrande men ack så vacker fullblodsarab! Det är så jag i skrivandets stund saknar finaste Carneval! Han va ändå en av de vackraste hästarna på Stengärde, trots att han inte var skimmel;)

Men det allra vackraste är ändå Grus Grus dvs Tranan:)

Med sin grå/vit/svarta fjäderdräkt och långa vackra ben. Den lilla röda fläcken på hjässan är faktiskt en kal hudfläck. 

Det är så vackert att se tranorna dansa nere vid Hornborgasjön. Hörde att det var hela 17100 tranor idag vid hornborgarsjön. De är enormt ståtliga med sina 130cm över marken. Den väger bara 4-6kg och har en vingbredd på 200-230cm. 

På hösten flyger den söderut mot för att övervintra inorra Afrika och södra Spanien. Och på våren flyger den tillbaka till Sverige viahalvön Rügen i norra Tyskland. Under sommaren flyger tranorna gärna till norra Sverige. Herr och fru Trana är ett par hela livet. Tranor lägger oftast 2 ägg. 1 eller 3 ägg är väldigt ovanligt. Äggen ruvas 27-31 dygn innan äggen kläcks. Båda föräldrarna hjälps åt med ungarna i 65-70 dags tills ungarna är flygklara. 

Tranan är allätare. Men under tiden vid hornborgarsjön äter den mycket potatis och spannmål, det är troligen därför den hjärna kommer till Hornborgarsjön. Mycket bönder omkring där som förser tranorna med käk:)