Blogglistor/Utmaningar

MammaKaos utmanar 10 april: Funktionsnedsättningar

aprilutmaning

Har du någon/ några funktionsnedsättning/ar? Eller har någon i din närhet funktionsnedsättning? Eller jobbar du med funktionsnedsatta människor? Hur påverkar det dig/ er? Hur ser du på funktionsnedsatta? Är du en sån som tycker det borde vara som för 40-50 år sen när alla funktionsnedsatta fick bo på instutioner eller tycker du att de är lika mycket människor och är värda att få vara med icke funktionsnedsatta?

Jag har alltid haft funktionsnedsättningar omkring mig. Hörselskador, MS, Ulcerös Colit har jag i min närhet och jag är uppvuxen med det. Min far har haft hörapparat så länge jag lan minnas. När jag gick i skolan fick jag ofta frågan vad det var för konstigt pappa hade i öronen. Konstigt? Vaddå konstigt? Han hade inget konstigt i sina öron… Eller??? Till slut fattade jag att det var hörapparaterna! Det va inget som helst konstigt för mig! Jag var van! Och likadant med rullstolsburna jag är van sen jag var liten då min mormor använt rullstol sen jag va liten.

Jag själv lever med funktionsnedsättning och jag har en son med funktionsnedsättning! Båda har nedsättningar inom NPF, Neuropsykiatriska funktionshinder.

Ibland verkligen hatar jag våra nedsättningar, som nu tex med alla läkarbesök som varit. Många läkare tex pratar till mig istället för till Walther bara för att Walther inte svarar dom på tilltal pga osäkerhet och otrygghet. Eller att de inte orkar vänta på hans svar! Han stänger av i vissa situationer. Och ja, jag tycker det är tufft och jobbigt! Och jag får oftast svara åt honom. Först frågar jag samma fråga som dr ställt. Och har jag tur är det ja/ nej fråga som ställs och kan få nåt svar som en min eller huvudrörelse om man inte fått ett svar verbalt. Ibland får jag svara ändå! Men jag uppskattar om de pratas till honom så han är delaktig! Likaså om det är mycket folk, eller väntetid nånstans är ju situationer som han oxå stänger av och blir okontaktbar!

Men jag älskar honom! Mitt barn, mitt kött och blod! Jag bar han i min mage i 8 månader (ja han föddes 4v för tidigt), jag skrek av smärta när han föddes, likafort glömde jag den när han var född. Han är underbar!

För mig har min funktionsnedsättning ställt til det mer! Jag kan inte acceptera att min arbetsförmåga är som den är och att jag tvingats till sjukersättning! Känner mig nedvärderad och lat! Jag vill ju göra så mycket, men jag är begränsad! Sen handlar det inte bara im min adhd och min atypiska autism. Jag har panikångest och utmattningssyndrom och det ör väl det som begränsar mig tyvärr:/

Jag tycker funktionsnedsatta varesig det är fysiskt, psykiskt, lätta eller grava funktionsnedsättningar är en tillgång för samhället! Det visat och lär folk att inte ta livet för lätt! Alla har inte lika lätt som andra! Alla kan inte gå och handla själva, eller kanske ens äta själva, gå på toaletten mm och det finns folk som gnäller för minsta småsak ( även jag…. Tyvärr)! Funktionsnedsatta är människor oxå och som lär oss om livet! Ta inte saker för givet! Imorgon kanske det är du som inte kommer in i affären pga det där trappsteget som gör att du inte får in rullstolen själv. Eller så klarar du inte att gå in i den där butiken för att de spelar musik och dina hörapparater tar in allt ljud och det skär i öronen. Stäng av apparaterna tänker du…. Ja men då hör du ju inte va folk säger eller vad expediten säger till dig!

Att ha en nedsättning ger både begränsningar och möjligheter. Man får kämpa om man vehöver hjälp! Men många gånger är hjälpen ovärderlig! Det finns en lag som i höstas fyllde 20år! En lag som gjort att många funktionsnedsatta gått ett bättre liv, en lag som det ständigt arbetas med för att förbättra gör oss funktionshindrade: LSS- Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade! En fantastisk lag när den använda på rätt sätt och de som tolkar den tolkar den rätt!

Hade jag inte tillhört LSS hade jag inte fått delta i BK Tranans verksamhet! Hade Walther inte tillhört LSS hade vi inte fått avlastning via dom utan fått gått via socialtjänsten. Något som garanterat varit både mycket mer tidskrävande, omständigt och jobbigt! Alla med funktionsnedsättning har inte rätt till LSS, du måste tillhöra olika personkretsar!

Det är olika hur LSS ser ut från kommun till kommun. Hur det ser ut i just din kommun får du reda på via kommunens hemsida elle kommunkontoret i din kommun!

Är du inskriven på habilitering kan du via dom hjälp med att få en kontakt med en LSS-handläggare om behov finnes.

När det gäller hörselskador så vill jag dementera en sak. Att ha en hörselskada behöver inte betyda att man har en hörselnedsättning! En hörselskada kan va: Tinnitus, Menieres, ljudöverkänslighet för att nämna några. Men det är väldigt vanligt att man har någon/några av ovanstående OCH en hörselnedsättning! Läs mer om detta på HRFs hemsida.

Har du frågor om våra nedsättningar, hörselfrågor eller LSS så kontakta mig gärna så försöker jag gärna svara på det!