App-tips

Hörselskadades samt vita käppens dag!

Har du funderat på hur det är att vara gravt synskadad eller hörselskadad? Kolla då in vår lokaltidning Västgöta-bladets artikel och filmklipp från dagens uppmärksammade om just detta med syn och hörselskador. Se, hör och lär. Börje Andersson, reporter på tidningen gjorde ett fantastiskt klipp från dagen med intervjuer av Tidaholms syn och hörselinstruktör, min pappa Jonny Lejonberg, kassör i Hrf Tidaholm samt Annelie Källqvist, ordförande för Synskadades förening i Tidaholm. OCH NEJ! DET ÄR INGET FEL PÅ KLIPPET! Börje har klippt ihop så det ska visa lite hur det är att vara syn och eller hörselskadad, så återigen se, hör och lär.

Massa folk kom till Disponentvillan i Tidaholm för att få information om syn och hörselnedsättningar och vilka hjälpmedel som finns. Mycket intressant.

En audionom från Falköping kom och informerade om olika faktorer och sjukdomar som orsakar hörselnedsättningar. Och jag har känt att efter Walthers tuffa tid med sitt öra, att jag fått reda på mycket kring örat och dess inre organ och hur illa det var, men efter att ha hört denna audionom och hon visade bilder på örat och inre organen i örat så förstod jag ännu mer hur illa ställt det varit. Och varför det var bekymmersamt med operationer. Hans sjukdomar har legat nära både hörsel och balansnerver. Det var en riktig Aha-upplevelse. Och hon berättade även om olika, typer av hörapparater.

Sen berättade en hörselingenjör om olika hjälpmedel såsom telefoner, ringklocka larm mm som man dels kan koppla till sin hörapparat men även till en liten dosa som vibrerar under kudden tex på natten! Jätteintressant.

En bibliotekarie från Tidaholms stadsbibliotek kom och visade böcker för olika typer av synedsättning men även för den med läs och skrivsvårigheter.

De sista föreläsaren var en av stans optiker (den bästa) som berättade lite om sin arbetsdag på Optikcentrum och varför hon ställer olika frågor och mäter under en synundersökning.

Det fanns möjlighet att bli medlem i vår förening och jag diskuterade med Peter om vi skulle skriva in honom och Walther, med tanke på Walthers nedsättning och problem med öronen. Och ja, skrev in dem båda. Om inte annat så kan man kanske komma i kontakt med fler föräldrar som har barn med liknande besvär.

För dig som upplever att du ibland inte helt hör ok så råder jag dig att uppsöka våc för vidare remiss till audionom och hörseltest. Be också din våc att kontrollera så det inte finns vaxproppar i örat, för dessa ställer till det.
Det finns ett enkelt test som är väldigt användbart, det är en app som Hrf tagit fram. Hörseltestaren. Det finns flera olika, men det står vilken som Hrf ligger bakom. Finns för både Apple och Android. Jag kör Android. Men det går även att göra hörseltest via nätet. Obs! Om du får normalt på detta test och du upplever problem med hörseln Så sök hellre vård 1 gång för mycket än en gång för lite.

En behjälplig app som är bra i vissa offentliga miljöer, skola, arbetsplats mm är Bullerappen från arbetsmiljöverket. Den kan du använda för att mäta ljudet och bullret omkring dig.

Nu ska jag berätta två sanna historier som jag fått höra av två goda, vänner med grava hörselnedsättningar och hörselskador. Jag har fått lov och berätta dessa berättelser men väljer att inte nämna några namn.

Tänk dig att du en dag är ute och går en härlig promenad, men att du plötsligt blir yr, desorienterad, raggar dig fram och sluddrar när du talar. För dig är det inget konstigt men väldigt otäckt när det uppstår, du har något som heter Menieres sjukdom. När du går där kommer det två poliser,  tvingar in dig i en polisbil och låser sen in dig i en fyllecell. Du försöker förklara varför du beter dig som du gör, men du blir tagen som om du var ett fyllo! Detta hände min vän. Efteråt när anhöriga hämtat henne fick polisen till slut veta att det stämde att hon hade menieres-sjukdom och hon fick föreläsa om detta för poliserna sen. Riktigt otäckt faktiskt.

Tänk dig att du och din käraste samt goda vänner bestämt er för att åka på musikal på Cirkus i Stockholm. Ni bokar boende, resa och biljetter för rätt dyra pengar. Allt frid och fröjd tills du kommer till Cirkus. Du sätter dig med sällskap på er plats och väntar på att föreställningen ska börja. Du ställer din hörapparat på sk Teleslinga (T-slinga), för alla offentliga lokaler har numera T-slinga… Eller?  Föreställningen börjar och du hör ingenting. Du förvissar dig om att det inte apparaterna som felar… Kan ju inte vara fel på båda hörapparaterna. Du ställer om i normalläge och hänger med så gott som går, men det är inte mycket. I pausen frågar du personalen om det finns T-slinga. “Nej, tyvärr, men gå ner till garderoben och be om att få låna en portabel T-slinga” Du tackar och går till garderoben, och en slinga tas fram, men när ni testar fungerar inte batteriet, detta byts och apparaten funkar. Skönt! Återigen intar du din plats, sätter på apparaten och lutar dig tillbaka. Slingan fungerar sådär, ljudet försvinner ibland men håller du apparaten i ett visst läge fungerar det bra… I TJUGO minuter! Sen dör batteriet helt!

Inte ens ett ställe som Cirkus i Stockholm har riktig teleslinga! Det finns faktiskt människor med funktionsnedsättningar som också vill vara kulturella! Nu är detta ett par år sen,  så det kan ju ha hänt något efter denna händelse. Men ändå, det finns många offentliga lokaler som inte har T-slinga och finns det så kanske övrig utrustning inte fungerar som den borde, eller föreläsare, underhållare mm kanske inte använder mikrofonen, vilket är ett måste om ljudet ska gå via, T-slinga till Hörapparaterna.
För några år sen brann Tidaholms kyrka. Det tog lång tid innan renoveringen var klar. Min pappa, som är elektriker till yrket, hörselskadad och, teleslingansvarig i vår förening fick via sitt jobb på EJs Elektriska uppdraget att dra elen i kyrkan. Han passade på att se till att en riktig T-slinga installerades i kyrkan! Mycket uppskattat av både kyrkans medarbetare och besökare!