Blogglistor/Utmaningar, Resor

Bucketlist Challenge – Resor

Dags för en utmaning igen och denna gången är det BucketList Challenge! Vad  vill du se, göra eller uppleva innan du dör?
 Häng på i min Bucketlist Challenge och skriv din egen Buckelist och låt oss inspirera varandra i en härlig utmaning. Länka gärna tillbaka  hit  när du skriver  din lista.

Bucketlist Challenge Resor

Ja första ämnet handlar om resor, drömresor. Kanske är det platser som redan besökt men skulle vilja besöka igen eller också är det en drömresa du verkligen vill göra. Här är mina 5 resor jag vill göra.

Samebyar:

bucketlist challenge resor
Photo by Nikola Johnny Mirkovic on Unsplash

Jag skulle så gärna vilja åka långt upp i Sveriges land och besöka samerna. Tänk er en kåta på fjället med renfällar runtomkring en stor öppen eld. Och sen sitta där med samerna och prova på olika samiska hantverk, prova att bära en samedräkt, äta riktig samisk mat, plocka hjortron och andra bär på myren (sommartid) eller åka hundspann insvept i renfällar (på vintern). Bara att få vara same för några dagar. Så intressant! Även klappa renarna!

Ishotellet i Jukkasjärvi:

När man ändå är så långt upp så kan man ju kombinera sin resa med övernattning på Ishotellet i Jukkasjärvi. Ett  hotell byggt av olika konstnärer i IS!! 

Flerdagarskryssning i t.ex. Karibien/Västindien, Panama,  Svalbard eller Lofoten

Bucket challenge resor
Photo by Olga Budko on Unsplash

Ja det ser  ju så härligt ut när man ser bilder. Jag har både  vänner och  familj som åkt dessa kryssningar. Jag gillar ju vanliga Ålandskryssningar. En Ålandskryssning är ju knappt ett dygn lång, och man tillbringar ju bara tid ombord. Om man inte åker till Helsingfors, då tror jag att man kan gå av båten några timmar.

De där längre kryssningarna är ju spännande, man får se  mer natur, gå i land på  spännande platser, utforska kulturen m.m.

Tänk er Karibien med  sitt klara vatten, sandstränder,  dricka  direkt ur en kokosnöt. Sola och bada, kanske prova på  att snorkla!

Och tänk er Svalbard eller  Lofoten! Valar, sjölejon, valrossar och sälar och Isbjörnar precis intill  båten,  kallare resa än Karibien,  men asså vilken dröm att se levande isbjörnar eller en säl.  Har en god vän som varit i Svalbard och Arktis och sett upplevt detta, och hans  bilder sen WOW!

Nåt land i afrika där man kan åka på safari och se vilda djur i deras egna natur. INTE i fångenskap.

bucketlist challenge
Photo by Hu Chen on Unsplash

Det  finns djurparker i Sverige (och andra länder) där man får  se och besöka  djur och åka på Safari i parkerna. Men oftast är det  ju inte djurens naturliga plats. Parkerna bygger hägn med miljö så likt ursprunglig miljö som möjligt. Men ett lejon, en zebra eller  giraff bor  väl normalt inte inomhus under vintern och nätterna?

I Afrika finns det bl.a. Serengeti. Och manhar  med sig kunnigt folk som vill både turisten och djurens bästa. Människor som jobbar för att djurens  ska ha  det bra och som ser  till att det inte skre tjuvjakt. Tror dessa guider är  beväpnade men i  syfte att skydda  sig  och turisterna OM något djur anfaller. Men antar att det är  som med  oss människor, är vi snälla, inte går för nära så bryr dom sig inte om det.

Polen på våren eller sommaren!

Ja jag har bara besökt Polen på vintern. Iskallt och snöigt och massa kläder på sig. Vill åka på sommaren  och givetvis tillbringa  några  dagar hos  nunnorna och leka  med  barnen ute. Och kanske lämna  lite  sommarleksaker till kidsen.

Det finns  massor av spännande  saker att se och uppleva i  Polen och  som jag absolut vill utforska ännu  mer.

Jag har så mycket som jag vill se och göra i Polen, det finns så mycket historik och spännande platser. Men det blir så mycket att berätta i detta inlägg, så inom kort får ni ett inlägg på tips om olika intressanta platser i Polen.

Vad har du för resor  du skulle vilja göra? Häng på min Bucket Challenge och berätta!