Michaela

Bucketlist Challenge – Musikaliskt…

Dags för en utmaning igen och denna gången är det BucketList Challenge! Vad  vill du se, göra eller uppleva innan du dör?
 Häng på i min Bucketlist Challenge och skriv din egen Buckelist och låt oss inspirera varandra i en härlig utmaning. Länka gärna tillbaka  hit  när du skriver  din lista.

Jag är ju uppväxt med musiken, farfar och farfars far spelade gitarr och orgel/piano (tror jag) och dragspel och sjöng. Pappa spelar gitarr och orgel/Keyboard/Piano. Pappa har dansat en del också, vilket också mormor och morfar gjort. De dansade gammeldans i Amnebygdens folkdanslag… och jag älskar musiken och att få sjunga. Men är notblind 🙁 Jag kan inte läsa noter och sjunga efter,  däremot spela efter noter klarar jag bättre, det är lättare att hantera tangenter på en keyboard eller fingersättning på gitarr än att sjunga ut tonen, tyvärr. Sången blir på gehör.

MEN

Jag vill så gärna lära mig spela DRAGSPEL! Jag har alltid velat det, och när det var dags att söka till musikskolan (idag heter det kulturskolan) så ville jag spela dragspel. Men pappsen tyckte jag kunde lära mig av honom, och ja, jag har iaf lärt mig att spela “Fattig bonddräng.” Ville också lärt mig gitarr och piano. Och lite lärde jag mig, men inte så disciplinerat kanske, och inte kontinuerligt, blev när det fanns tid. Så jag valde TROMBON… av alla instrument valde jag trombon… så jobbigt att konka på när jag åkte buss. Och visst var det roligt att spela, men jag ångrade mig att jag inte valde klarinett eller tvärflöjt, det hade bara varit att lägga ner fodralet i väskan liksom;)

Men åter till dragspel, detta vackra instrument som finns i två varianter knappdragspel/durspel eller pianodragspel. Jag vill spela pianodragspel eftersom det är det jag spelat hemma. Pappa har ett litet rött spel som jag spelat på.
Dessutom är dragspel så fint att spela folkmusik och äldre låtar med. Det är oerhört vackert. Min favoritlåt på dragspel (är nog från morfar) är Mosippan av Roland Cedermark:

Sen finns det andra fina låtar på dragspel, en klassiker som pappa ofta spelar när dragspelet åker fram är den klämkäcka Viggen och jag hittade ett klipp på youtube med en 11årig gosse som spelar just Viggen, såå bra gjort!

Heja denna grabben!!

Den mest kände dragspelaren i Sverige är Carl “Calle” Jularbo, här spelar han Drömmen om Elin

Jag skulle också vilja kunna dansa folkdans som Hambo, Polka, Schottis eller Snoa.. men det får ni läsa mer om den 28 augusti, då temat i min Bucketlist Challenge är just Dans!
Börja prenumerera på min blogg så missar du inga inlägg.

Har du några musikaliska drömmar? Sjunga eller spela något instrument? Eller spelar du redan något instrument eller sjunger?
Skriv i kommentarer och berätta eller häng på min Bucketlist Challenge du med och berätta!