Blogglistor/Utmaningar, FemEnFredag, Förenkla vardagen, Michaela, NPF

Fem en fredag – Struktur

Fredag idag, och dags för  ElisaMatildas Fem en fredag. Och  ämnet är Struktur,  ja  det är ju inte tröttsamt att skriva eller  besvara frågorna, utan vad  det är som är just tröttsamt. Missade förra veckans inlägg, men här har ni förrförra veckans inlägg.

Intressant ämne, jag behöver strukturera mycket för att hantera min vardag med ADHD och Atypisk autism/Aspergers.

Vilket område i ditt liv är mest organiserat?

Vardagsrutinerna, har ett veckoschema på kylskåpet där det står veckans händelser och uppgifter. På städskåpsdörren har jag en lista över dagliga rutiner samt dagens sysslor. Dessa har jag ett belöningssystem för som gör det lättare att  komma igång med sysslor. På insidan av städskåpet har jag en guide (använder den sällan) över hur saker ska utföras.

Vilket område i ditt liv behöver mer struktur?

Just nu har jag strukturerat det som jag behöver ha strukturerat, möjligen måltider, jag är urkass på att egentligen hålla strukturerade tider när jag är själv, och sen äter jag massa skräp på kvällen. Jag måste få upp en bra rutin och struktur för det. Har jag Walther här så blir det automatiskt struktur på det.

Har allting sin egen plats i ditt hem?

Njae inte riktigt kanske, men det är bättre än det har varit, jag försöker ha bestämda platser, och på många ställen har jag uppsatta små lappar där det står vad som ska ligga just där. Vilket har underlättat mycket speciellt i garderoben.

Vad om något bland dina rutiner ändras nu till hösten?

Walthers tider när han är här, han kommer att sova tills måndag istället för söndagar. Så då måste jag se till att han kommer upp innan jag går till jobbet. Fast i början kommer jag vara lite ledig vissa måndagar för att få in en rutin för honom. Nu var det mina rutiner det handlade om, men det blir nya rutiner för oss båda. Sen blir det lite ändringar på jobbet också.

Hur ser du till att skapa struktur i vardagen?

Som sagt listor är mycket viktigt för mig, samt Google-kalendern i mobilen. När det gäller träningen är det så bra med KVIX och min profil där jag ser vilka pass jag bokat.

I måndags skrev jag en låååång att göra lista…

… allt blev gjort! Även om jag missat att bocka av allt. Det blev mycket saker, men lägger man ett papper över så ser man inte alla uppgifter utan kan rikta in sig på en sak i taget.

I tidigare inlägg har jag berättat om att jag bor på stödboende inom LSS, vilket innebär

  • Jag har min lägenhet, jag sköter det mesta själv, men får hjälp med strukturering och att komma igång med vissa sysslor.
  • Jag får besök 3ggr dagligen, framförallt för medicineringens skull. Men på torsdagar får jag även hjälp med städning
  • Personalen finns nästan dygnet runt i en lägenhet 2 trapphus längre bort. Jag kan ringa eller smsa om jag behöver det. På veckorna är det obemannat 12-13.30 ca och på helgerna är det bemannat dygnet runt.