Idrott för funktionshindrade, Träning och hälsa

BucketList Challenge – Idrottsliga prestationer

Dags för en utmaning igen och denna gången är det BucketList Challenge! Vad vill du se, göra eller uppleva innan du dör?
Häng på i min Bucketlist Challenge och skriv din egen Buckelist och låt oss inspirera varandra i en härlig utmaning. Länka gärna tillbaka hit när du skriver din lista.


Idrottsliga prestationer vasaloppet, maraton, Vansbrosimmet, Vätternrundan, tjejmilen etc. Eller att våga prova en idrott eller utmana sig själv, och framför allt på sina EGNA VILLKOR. Vi har inte samma förutsättningar!

Jag skulle vilja delta i Blodomloppet, jag funderar på detta till nästa år, ska se om vi från boendet kan åka iväg på detta tillsammans, tror närmsta är i Jönköping. Det går förvisso på distans fram till 9/9 2021, men jag vill ju förbereda mig innan, även om jag “bara” går 5km och inte springer eller joggar (är ju frivilligt). Och sen om man gör det tillsammans får vi t.ex på boendet gemenskap, och sen bjuds man på picknic-korg efteråt = mer gemenskap. Och detta är ju för alla, även funktionshindrade. Och man gör det för en god sak.

Klassiker

Annars skulle jag vilja göra Tjej-klassikern i framtiden, den traditionella Svenska klassikern känns för stor. Men min morfar åkte Vasaloppet under flera år. Och lite i hans fotspår vill jag gå.
Detta är Tjejklassiskern:

 • Skidor – Kristinaloppet/Engelbrektshalvan 30 km eller Tjejvasan/Vasaloppet 30 km
 • Cykling – Tjejvättern 100 km eller Vätternrundan 100 km
 • Simning – Vansbro Kortsim/Tjejsim 1 000 meter
 • Löpning – Rosa Bandet-loppet 10 km

Varianter för funktionshindrade

Såg även att det fanns en variant för just funktionshindrade Special Olympics klassikern, vilket man också gör med sin förening eller boende, det är liknande den svenska klassikern, men man gör det tillsammans och på hemorten under de förutsättningar som finns för individerna i laget, tex stavgång om nån inte klarar skidåkning.
Här har ni t.ex. Skidmomentet och hur det kan genomföras:

Ni kan samla ihop era kilometrar på olika sätt, t.ex.

 • Ni skidar/ror i roddmaskin/går med stavar/går eller springer med snöskor en speciell veckodag varje vecka
 • Ni klarar av Special Olympics-klassikerns skid-moment i samband med en aktivitetsdag eller annan planerad rörelseaktivitet
 • Ni ger en hemuppgift där individen i hemmet tillsammans med sina föräldrar/vårdnadshavare ska göra sträckan eller delar av sträckan. Ett hjälpmedel kan då vara ett aktivitetskort du finner här
 • För er som är anmälda som skolklass, kan ni göra en skolrunda, vilken ni går med stavar eller skidar ett par gånger under en vecka i anslutning till någon rast
 • Ni mäter upp en aktivitetsrunda, som alla ska ta sig igenom t.ex. 400 meter. Med 10 individer och 400 meter ger då varje tillfälle en sträcka på 10×400=4000 m=4 km
  källa: https://specialolympicsklassikern.se/tavlingsmoment/skidor/

Har du några speciella idrottsliga prestationer du skulle vilja göra?

Det behöver inte handla om att  tävla med andra utan för sig själv, eller så handlar  det om att få prova på en speciell idrott som man tycker verkar rolig. En idrottsprestation behöver inte vara nåt stort. Alltså tycker du att det på bild eller tv ser häftigt ut att åka utför med skidor och skulle vilja prova detta, då är det din idrottsprestation att få prova detta. Eller att våga prova det ens. Det handlar inte om att tävla med tusen andra i ett lopp t.ex. Vasaloppet om man inte har det intresset. För mig betyder idrottslig prestation att göra något för sig själv på EGNA VILLKOR med eller utan andra människor.