Funktionshinderfrågor, HRF, Michaela, Öronprinsen, Walther

En möjlighet att kunna höra del 1 av 3

Denna veckan, 11-17 oktober är det Hörselveckan i Sverige, och på lördag 16/10 är det Hörselskadades dag.
För att uppmärksamma detta har jag (och med hjälp av min son Walther) skapat en “inläggs-serie” i 3 delar: En möjlighet att kunna höra, med start idag 13/10.

Walther är med på att jag skriver och berättar. Vi har pratat om det och han vill berätta att det inte är konstigt att ha en hörselskada/hörselnedsättning och behöva hörselhjälpmedel.

Del 2 och 3 kommer ut i 6 och 13november. I ett av kommande inlägg kommer vara fokus vara på Walther, han ska få berätta antingen som gästbloggare eller genom att jag intervjuar honom. Det ska vara fokus på hans tankar och funderingar kring det hela. Hur han upplever att vara ung ha en hörselnedsättning, hur han upplevt “resan” fram tills nu.

Jag har ju genom mina år som bloggare skrivit en del om bland annat hörselskador. Är sen många år medlem i HRF (Hörselskadades riksförbund) och jag är både stolt och tacksam över detta, det har gett mig kunskap om hörselfrågor. Inblick i hur det är  att leva med en hörselskada men också ur anhörigperspektiv som både dotter och förälder i mitt fall.

50/50

Sedan 2016 har Walther haft en hörselnedsättning på vänster öra, på grund av en svår öroninflammation (läs om det under kategori Öronprinsen) som kunde tagit hans liv. Det är ett ganska ovanligt tillstånd som kallas Mastoidit (klicka gärna på länken för att läsa om det).

För drygt ett år sen lagade man trumhinnan för att han ska slippa ha hörselproppar i när han badar och duschar men också för att ge hörseln en chans att bli bättre. Innan dess gick vi med tillsammans med Walther och hans ansvarige läkare igenom fördel och nackdel med operationen, riskerna, eftervård m.m. Walther fick sedan själv avgöra om han ville gå igenom en operation till. Men efter att vi pratat om det fram och tillbaka så bestämde han sig för att låta sig opereras.

Vi visste att det  var 50/5o chans att det skulle bli bättre eller sämre hörsel. Det blev tyvärr sämre. Men han vann så mycket annat genom att få operationen gjord. Och en hel trumhinna ger bättre förutsättning för att hörselhjälpmedel ska fungera bra, det ger en möjlighet att kunna höra.

Förståelse och kunskap om att se den enskilda individen

Och dit har vi nu kommit. Walther har själv berättat om hur han upplever sin dåliga hörsel, att han tycker det är jobbigt i skolan när han inte hör ordentligt. Han har fantastiska lärare som vet om detta och verkligen hjälper honom. De bemöter honom (och de andra eleverna) på ett fantastiskt sätt. De ser inte människorna i klassrummet de ser individerna och gör det bästa för varje elev! Något som alla som arbetar med människor borde tänka på.

Just hörseln är så viktig att ha!

Tydligt och pedagogiskt

I fredags var Walther och jag iväg och träffade en audionom (En person som arbetar med hörselvård och med information om hörselskador och hjälpmedel). Utifrån senaste hörseltest konstaterade vi att en hörapparat är ett bra alternativ för Walther. Vi fick också veta att hans hörselskada är ett så kallad Ledningshinder. Innerörat är helt, men trumhinnan är ju skadad. Så han fick titta på en sådan apparat som han ska få, välja färger på apparat, slangfäste och om han ville ha en “plopp” eller bara slang. Han valde röd apparat, blått slangfäste och röd plopp.

en möjlighet
Övre vänster bild: Färgen till slangfästet. Nedre vänster bild: Färgen som själva hörapparaten kommer få. Höger bild: Walther med (enligt mig) skitsnygg rosa lera i örat för att göra ett avtryck, tråden hänger för att det ska vara lättare att ta ur avtrycket när det stelnat.

Den 4/11 ska vi träffa audionomen igen och då ska han få sin apparat.

Han får verkligen en möjlighet att kunna höra. Och informationen som audionomen gav om hur det kommer vara när han får apparaten är var så bra och pedagogisk, både med bilder och ord. Som att hjärnan kommer bli trött i början av nya ljudintryck och spänningar. Ungefär som när man är otränad och börjar träna så får vi ju träningsvärk. När man får en hörapparat arbetar hjärnan mer och den får träningsvärk (enkelt förklarat).

Lite matnyttig information till både oss och skola fick vi med oss. Och på kvällen sa Walther “Mamma, personalen i hus 7 (internatet), ville kanske också ha informationen?!” Kloka unge! Haft kontakt med hans kontaktperson på internatet och ska beställa information även till dom från hörselverksamheten.

En hörapparat ger inte tillbaka 100% av hörsel – även om tekniken blivit både förbättrad och avancerad

Även om en person får en hörapparat så betyder det inte att personen kommer och höra lika bra som en person utan hörselnedsättning. En hörapparat förstärker ljudet, men kan aldrig ge fullgod hörsel. Förr var hörapparaterna sådana att ALLT ljud togs upp, vilket var problematiskt. Dagens apparater har blivit avancerade, mer anpassade och sållar mycket av ljudet omkring, så det har gått framåt. Dessutom kan man koppla ihop mobiltelefon och hörapparat så det behövs ingen handsfree;)

9 råd och tips när du träffar personer med hörselnedsättning

Oavsett om en hörapparat används eller inte så finns det mycket saker man kan göra i mötet med en person som har en hörselnedsättning. Har här nedanför knåpat ihop en presentation/bildgalleri med 9 råd och tips när du träffar personer med hörselnedsättning.

Har du någon hörselnedsättning/hörselskada? Använder du något hörselhjälpmedel?

Vill du veta mer om hörselskador, hörselfrågor och hörselvård? Här kommer det länktips:

  • HRF – Hörselskadades riksförbund
  • Hörselverksamheten Skövde – information om hörselskador och vilken hjälp man kan få. (Detta är inom Västra Götalandsregionen, men det är en liten överblick på just hörselvården och deras arbete)

Som sagt i början av november kommer del nummer 2 av 3 i min “serie” En möjlighet att kunna höra upp här i bloggen.

Har ni frågor om mitt inlägg, eller inför kommande inlägg tveka inte att ställa dom i kommentarer eller skicka ett mail (kontaktuppgifter finns här på sidan). Ni får ställa frågor till både mig och Walther.