Michaela, Sjukdomar och skit

Slagsmål

Tre dygn har gått sen ,mitt slagsmål med visdomstanden i torsdags, och ja ni ser ju bilderna. Jag kan inte minnas att jag jag hade denna smärta när jag drog ut visdomstanden på vänster sida för några år sen. Har sovit 2-3h/natt dessa två dygn. Alvedon hjälper hyffsat, har fuskat ett par gånger och även tagit Ipren fast jag egentligen inte borde det.

Åh andra sidan var detta en operation och inte bara tandutdragning. Ingreppet gick bra i torsdags. Jag fick Midazolan att dricka innan och den knockade mig.. fick frågan av N som var med om jag ville sova, hade svarat: “ja tack gärna”. De hade tydligen kört mig in på britsen till operationssalen och tillbaka ut till vilobåset efteråt. Har inte ett minne av det, mer än att benen var tunga att flytta. Personalen på käkkirurgin är proffsiga och så fantastiska. Deras bemötande är så bra! Jag var rädd, nervös och orolig men med N vid min sida och den proffsiga personalen på käkkirurgin så blev det så bra allting och jag kände verkligen att de tog min oro och rädsla på allvar.

En timma ungefär tog ingreppet. Efteråt skulle jag vila en stund, vanligen ca 30min. Två timmar tog det tydligen för mig att vara så pass att jag kunde ställa mig upp själv och va så pass klar att jag kunde lämna käkkirurgin tillsammans med N. Fick ett par alvedon innan vi gick eftersom bedövningen började släppa.

Espressohouse – min räddare i nöden

Tog bussen till resecentrum för att ta byta buss hem till Tidaholm. Tur att N var med och stoppade mig lite. Jag ville helst av allt åka hem, eftersom smärtorna var jobbiga, tur att jag fick Alvedon innan vi lämnade sjukhuset. Hade ju bara  druckit vatten o ett glas saft så min energi var ju heller inte på topp, så jag var lite skakig. Hade tydligen tappat färg så N övertalade mig att köpa något att dricka och kanske äta. Jag fick ju inte  äta och dricka varmt på hela dagen av olika skäl. Men espressohouse levererade. Jag hade ju fått en gåva i deras app när jag fyllde år som jag inte utnyttjat, vilket gav mig en valfri dryck på deras meny. Så behövde bara betala för yoghurten. Tomteislatten fick jag ju gratis:) Räddaren i nöden när man är kaffesugen, skakis och inte får dricka varmt kaffe. Hade ju gärna ätit en macka eller nåt också, men även där var det direktiv om vad jag fick äta – enbart flytande och halvflytande de första dagarna. Så yoghurt fick det bli. Var lite müsli med på toppen, men den låg ju paketerad så den behövde jag inte äta. 

Idag mår jag bättre som sagt. Svullnaden har lagt sig lite men är gul o blå, och smärtan är fortfarande jobbig.
Mitt slagsmål med visdomstanden är över och jag slipper se skiten igen. 1-0 till mig.

Visste du att?

  • Visdomständerna kommer i vuxen ålder, vanligtvis när man är 18 – 25 år gammal, men ibland ännu senare. Namnet visdomstand kommer från förr då man menade att människan hade uppnått en högre grad av visdom i den åldern. 
  • Vi har 32 tänder totalt, 16 tänder i överkäken och 16 i underkäken. visdomständerna kallas ofta för åttorna eftersom de är nummer 8 räknat från mitten.
  • Alla har inte anlag för att få visdomständer.
  • Förr var visdomständerna viktigare då man hade mer tuggmotstånd i födan än vad vi har idag. Idag fyller de ingen större funktion. På grund av  att våra tänder inte nöts lika mycket nu för tiden så tar visdomständerna ofta mer plats än de borde och detta skapar komplikationer.
  • Långt ifrån alla får komplikationer.
    källa: Distriktstandvarden.se

Har ni fått era visdomständer? Har ni vart i slagsmål  (dragit ut/opererat ut) med dom? Hur gick det för er?

kram på er fina ni