Dessert& bakverk, Recept

Firande på fettisdagen/semmeldagen

Ja igår var det Fettisdagen eller semmeldagen. Vi hade dagen till äran fått lov att sälja semlor på jobbet, dock med vaniljkräm då vår skola är en nöt och mandelfri skola. Det blev väldigt uppskattat. Av 30 semlor så såldes de flesta under gårdagen. Tror vi hade 4 kvar idag som blev sålda de också. Även glutenfria semlor var inköpta, men dessa fick jag äta upp själv;) ingen efterfrågan på dom.

fettisdagen

Som många sett på min Instagram gjorde jag också en semmelwrap igår. Eller rättare sagt var det på min och Walthers gemensamma Instagram (länk nedanför), vet inte varför det inte kom in på mitt egna Instagram. Det mina vänner var inte det bästa jag ätit, men inte  långt därifrån, av 5 möjliga semlor så ger jag 4. Det finns gott att äta även om det är både gluten och sockerfritt

Bye bye vitt socker, aldrig mer på återseende

Jag ska med hjälp och coachning av min vän och Bigo-kollega Loka sluta äta socker, imorgon ska vi ha ett första coachmöte online:) Såklart ville jag försöka innan att undvika sockret inte minst för att jag handlade i måndags och passade på att köpa det som behövdes. Hittade en bra sida med recept på gluten och -sockerfria bakverk och rätter. Hittade dessa underbara semmelwraps, perfekt när man är ensam och inte vill slänga ihop en stor bulldeg för att få gluten och sockerfria semlor (köper man släta bullar är de glutenfria aldrig utan socker). Dock modifierade jag receptet lite då jag inte köpte hem fiberhusk när jag handlade, så jag tog Finax mjölmix (den röda) istället.

Blev riktigt bra, men skulle stekt wrapen i en större stekpanna, då den blev lite tjock och svår att vika ihop. Mandelmassan var också god, och de där bittermandeldropparna (som jag också glömde köpa) behövdes inte om jag ska vara ärlig. Som sockerersättning tog jag honung istället, riktigt bra och gott blev det.

Som just sagt så kommer jag nu sluta äta vitt socker. Efter tips och råd från min vän och coach så köpte jag in lite grejer som är bättre, nyttigare (och faktiskt mycket godare) istället för socker. Bland annat kokossocker, hade nog inte ens hört talas om det. Tänkte att det nog smakar kokos, men nej, det smakar inte ett dugg kokos. Det var en söt och karamellig smak. Så jag tror att jag kan lura i Walther det också (han hatar kokos). Säger jag att det är kokossocker kommer han inte ens att smaka på det;) Varför jag väljer att göra detta kommer jag uppdatera er om inom kort.

Mer firande på fettisdagen…

Den där semmelwrapen gjorde blev perfekt att fira mer än fettisdagen med. Jag hade lite papper att lämna till min GM, så medan smeten till wrapen svällde lite så passade jag på att gå till henne med dessa. Jag hade fått post till hennes kontor så fick detta också. Bland annat var det ett brev från Västra Götalands-regionen. Hör och häpna provsvar från lumbalpunktionen som gjordes 2 december 2020 hade ÄNTLIGEN kommit! 1 år och 3 månader tog det “bara”. Jag har ringt, min fd sjuksköterska har ringt, min nuvarande sjuksköterska och läkare har ringt och jagat. Nu kom det! Det stod att allt var utan anmärkning, tur det, för vem vet hur jag hade mått om det varit något.

Ringde min sjuksköterska och rapporterade att svaret kommit och hennes reaktion: “Skämtar du med mig? Nu får jag banne mig rita kors i taket!” Jag sa att jag ska fira med min gluten och -sockerfria semmelwrap. Vilket hon tyckte jag gjorde helt rätt i. Så ja fettisdagen firades i dubbel bemärkelse;) Eller trippel kanske, min mamma fyllde 63bast igår med.

Firade ni fettisdagen? Vanliga semlor  eller semlor med twister av olika slag, finns ju en uppsjö av olika semlor. Fick ett annat tips igår, istället för mandel när man gör “mandelmassa” kan man rosta solrosfrön och använda istället för mandel. Ska prova detta också framöver.

Nämnde Instagram nyss, jag har fått mitt konto kapat, därav skapade jag ett nytt konto som är mitt, samt ett gemensamt till mig och Walther som komplement till vår Youtube-kanal.

Ha en underbar kväll allesammans!

Kramelikram