Årets Högtider

Glögg

Kryddat vin

Till julen köps det mycket glögg. Både alkoholfritt och med alkohol. Men man kan också göra egen glögg med smak och styrka efter egen smak. Glögg är en varm dryck på kryddat vin som oftast är rött vin eller på sprit.

Om du vill göra egen glögg med alkohol i kan du göra nedan.

1 flaska rödvin (à 75 cl )
1 bit kanelstång
1 bit ingefära
1 bit pomerans
5 hela nejlikor
2 tsk hel kardemumma
400 g sockerbitar
1/2 flaska renat brännvin eller vodka (à 35 cl)
Värm vinet med alla kryddor i en gryta eller kastrull. Lägg gallret från ugnen över grytan och lägg sockerbitarna ovanpå gallret. Häll alkoholen i grytan och värm.
När drycken är varm så tänder du en tändsticka på drycken. Ös den brinnande drycken över sockerbitarna så att dom smälter och gör drycken sötare.
Släck elden med ett lock. Smaka av glöggen så att den är så söt som du vill ha den. Annars kan du tända på glöggen igen och ösa över fler sockerbitar.
Glöggen kan du sen spara i kylskåp i ungefär två veckor.
Servera glöggen varm med russin och mandel.