Handarbete, Herr Ångestsson, Måbra, Michaela, Pyssel&Kreativitet

3saker som gör att jag mår bättre

Ångest är bland det jobbigaste man kan vara med om, då det som är jobbigt skapar ångesten. Hur stor/stark ångest man har, hur ofta och varför man har är individuellt. Det är också svårt att avgöra vad som skapat ångesten, ibland är det småskot och ibland är det större saker. Här vill jag dela med mig MINA sätt att hantera min ångest, saker som funkar för MIG och som INTE är medicinskt. Det är inte alltid att det är något jag gör det i det akuta skedet utan många gånger mer förebyggande.

Senaste virkade alstren. Baby converse och napphållare.

1. Pyssla, måla eller handarbeta

  1. Jag sitter ner, gärna musik i eller nån film/tvserie från datorn. Vad jag gör är lite olika, jag har olika periodare med vad jag pysslar med, men just nu är det virka som gäller. Jag fokuserar på vad jag har i händerna, jag “glömmer” det jobbiga för en stund. Jag skapar och ser alster “växa” fram i mina händer.

2. Sång och musik.

Jag har sjungit så länge jag kan minnas. Hemma har det varit mycket musik eftersom pappa behärskar både piano/orgel/keyboard, dragspel och gitarr. Jag kan spela melodier på piano/orgel/keyboard, samt lite gitarr. Men sången är det som är “min grej”. Jag har funderat på att ta upp min körsång, men har ibland svårt med mycket folk omkring mig. Men när Kulturskolan och kompetenscentrum här i Tidaholm startade en vuxenkör så frågade jag om jag fick vara med även fast jag inte var elev utan jobbar i caféet. Det fick jag. Körens medlemmar består mestadels av elever från SFI (svenska för invandrare). Jag tycker det är kul att lära känna människor från andra länder och kulturer, och att vi sjunger endast svenska låter spelar mig ingen roll alls. Jag tänker att jag gör det jag gillar, det som passar mig och det jag behöver.

3. Korsord

Att sätta sig ner och lösa korsord är både avkopplande och ger hjärngympa . Jag har en app som förvisso kostar mig 39kr/mån, men jag får många kryss att lösa. Vissa kryss kommer varje månad och andra varje vecka. Jag löser även korsord i tidningen ibland, jag tycker det ger precis samma stimulans vilket som. Och det är kul.Som sagt är detta saker som jag är hjälpt av, mina erfarenheter, men summan av kardemumman är att man gör det man tycker om. Det behöver inte vara lugna aktiviteter. Syftet är att man hittar något man mår bra av.

Har du något som du mår bra av och som får dig att tänka på annat en stund? Kommentera och berätta gärna!