Årets Högtider, Debatt, Michaela, Tänkvärt

1a Maj

Har lagt in några länkar, men det är inget jag tjänar pengar på.

Idag är det en av årets viktigaste dagar för Sveriges demokrati och välfärd: 1 MAJ. En viktig dag för oss i Sverige, den näst viktigaste efter valdagen.

Jag skriver detta inlägg i två delar. Blir otroligt mycket text för er läsare annars har jag en känsla av. Detta är MINA tankar och tolkningar. Vill ni debattera så håll god ton! Inga påhopp eller elaka ord.

Demokrati är ett vackert ord och bör aktas!

Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att den som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val.

En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift.

Källa: Riksdagen

Sveriges demokrati består av 4 grundlagar eller byggstenar (har länkat nedan)

Dessa inlägg kommer röra det sistnämnda ganska mycket: Yttrandefrihet!

En lag som jag jag anser ibland misstolkas av människor.

Många säger när de konfronteras i olika sammanhang att vi har Yttrandefrihet! Ja det har vi, men vi har också ett ansvar som för att vi inte kan bete oss och säga vad som helst. Vi ska inte utnyttja yttrandefriheten för att göra andra illa, diskriminera och vara elak vilket jag ofta upplever att vi gör.

Jag har nyligen sett olika dokumtärserier på Cmore som berört mig. Bland annat “Kalla Fakta – De utpekade” om ickefödda svenskar som stoppas av poliser och tullare på grund av hudfärg. Där stoppades både nysvenskar och personer som var adopterade från Sverige. Många var hederliga människor. Vi vet att många det är många ickefödda svenskar inom gängkriminalitet. Dagligen hör/ser vi i media om skjutningar i Stockholms förorter, Malmö och Rosengård och även Göteborg. Hela tiden är det gäng från olika grupper – icke svenskfödda! Myndigheterna sedan rapporterar till media, så är det icke svenskfödda, eller som man så fint säger, “gängbråk mellan invandrare” det handlar om.

Detta låter rent rasistiskt, men jag kan inte låta bli att skriva det. Av en anledning:

Det finns precis lika många svenskfödda kålsupare!

Media missvisar?!

Det är inte bara våra invandrare som begår brott och hamnar i bråk – det är även svenskar! När media tar upp kriminaliteten handlar det i nog 9 av 10 fall om invandrarna. Detta skapar såklart mer hat och agg mot dessa grupper. Det ger en stämpel hos många invandrare även dom som är hederliga. Det gör mig så illa!

Jag är ingen expert på området, men jag har träffat många asylsökande flyktingar genom livet, jag har sett hur de tagits emot av samhället från slutet av 80-talet och tills nu. Jag kan hålla med om att Sverige tagit emot fler asylsökande flyktingar än vad vi klarar, men som ett känt ordspråk säger “Har man satt fan i båten får man ro han i land.” Och det betyder inte att man ska behandlas illa för att man har en annan bakgrund! Punkt slut. Gör något, vettigt, låt människorna vara med, låt dom få lära sig våra seder, och vi kan lära oss av dom. Jag har umgåtts med människor från andra kulturer och det har gett mig massor av kunskap och syn på livet. Jag tänkt berätta mer om det i nästa del av detta inlägg. Missa inte det, följ och prenumerera på min blogg för att få en påminnelse när nästa inlägg är uppe.

Ni glömmer väl inte av min Utmaning under Maj – virka en månadsfilt som startar imorgon?