12 knep för att motverka bloggtorka

Bloggtorka råkar nog alla bloggare ut för. (Den  som inte gjort det: skriv en kommentar och berätta hur du undkommit detta!) Jag har några knep som jag hittat på olika ställen på nätet och som jag tar till när jag känner att jag börjar få en bloggtorka.

 1. Haka på utmaningar
  Om du googlar på bloggutmaning så kan du hitta alla möjliga utmaningar och annan inspiration, ibland kan man få nya tankar bara av att göra en utmaning eller läsa andras deltagande i utmaningar.
 2. Listor
  Gör listor om olika saker t.ex. 5 bästa sommarorterna i Sverige, 5 bästa glassarna, 5 favoriter i handväskan. Just detta med favoriter är också ett bra ämne som många gillar att läsa om.
  En bra sida med många listor är just 
  Blogglistor. De har listor om allt möjligt! Och genom att fylla i en lista kan man fördjupa sig i något ämne och få igång sin lust igen.
  Listor brukar alltid vara poppis!
 3. Uttryck dig i annat sätt än skrivna ord
  Fotografera, måla, sjung och publicera i bloggen, kanske kan det till och med få dig till oanade höjder.
 4. Ha alltid mobiltelefonen och/eller kameran med när du går ut
  Numera har de flesta mobiltelefoner med bra kamera ( jag använder typ bara mobilen). Då kan du lätt få inspirationer och idéer. Antingen gör du ett bildkollage i ett inlägg eller så fotar du något intressant och skriver om det när du hinner, för är man på språng är det ju svårt att blogga precis just då, men foto kan vara en påminnelse.
  En bild säger mer än tusen ord, och att ha bilder med i varje inlägg gör att inläggen också blir intressantare för läsarna. Jag gillar denna årstiden (eller alla årstider) med naturens färger, naturen vaknar, fågelungar, blommor. och fotar gärna samma motiv många gånger och med perioder emellan för att se skillnader och för att locka läsare att följa med på den resan och kanske hitta annat skoj att läsa om härinne och vilja återkomma.
 5. Följ och läs andras bloggar
  Och inspireras, utan att härma efter. Jag snubblade över en sida med massa tips och idéer just när jag skulle hitta inspiration och idéer till ett annat inlägg om just bloggtorka, och jag rekommenderar er att kolla där.
 6. Dela upp dina idéer
  Har du inspiration till 3 olika inlägg en dag? Eller inser du när du skriver att inlägget blir för långt? Dela upp dom på 3 dagar, skriv gärna samma dag men spara i utkast eller tidsinställ till ett par dagar senare. Att be läsarna återkomma inom kort för att få läsa fortsättning ger det hela lite spänning och då kommer de tillbaka igen till din blogg och kanske läser andra inlägg också.
 7. Skriv komihåglistor i mobilen med ämnen som poppar upp
  Det finns massa bra list-appar, jag har nyligen börjat använda Keep-anteckningar” för vardagsbruk (tips från min arbetsterapeut), men den funkar kanon som kom ihåg till bloggen också.
 8. Använd digav din bloggportals mobil-app
  Ett superbra och smidigt hjälpmedel, jag tycker att det är krångligt att logga in i en webbläsare och skriva i mobilen, i datorn funkar det bra. Men jag har ju wordpress och använder deras app och jag gillar den skarpt! Smidigt, och jag kan spara till utkast och ha full koll. Det gör att det inte tar energi när jag ska skriva utan jag har i princip alltid orken att slutföra mitt inlägg. Ibland redigerar jag foton i mobilen, lägger in i appen och skriver via datorn, vilket också ger mindre stress när bilder ska laddas upp till datorn och läggas in i inlägg, jag klickar bara på mediebiblioteket och tar fram den bilden jag tänkt.
 9. Pressa dig INTE att du MÅSTE blogga hela tiden och varje dag
  Jag gör ofta så att jag tidsinställer t.ex. denna utmaningen skriver jag 3-4 inlägg på en dag och sätt på förinställt till rätt dag, det minskar stress och press på mig själv.
 10. Har du fått nån intressant kommentar?
  Svara genom att skriva ett inlägg om det istället för att svara i kommentarer (jag tycker det är jobbigare att svara på kommentarer utan vill hellre bädda in svar i inlägg!
 11. Kör en Q&A Frågestund
  Lite samma tankar som föregående punkt. Men här kan du kan bjuda in läsare att fråga om olika saker. Det är ett sätt för dig att lära känna dina läsare och dom dig. Du behöver inte ha flera tusen följare för att ha en Q&A.
 12. Nischa inte in dig på bara en sak
  Skriv inte bara om vardagen, eller bara om livet som singelmamma, eller bara om livet som funktionsnedsatt eller vad det nu kan vara. Det är din huvudinriktning i ditt bloggande, men skriv om allt möjligt, bjud på dig själv (så länge du är bekväm), skriv om andra ämnen också, kanske ha en gästbloggare? Kanske kan du och en annan bloggare gästa varann?! Att läsa samma sak om och om igen blir tråkigt för både dig och läsarna och kan vara en orsak till att din blogg inte har så hög trafik och många läsare vilket i sig leder till att man också tappar suget för att blogga. Blanda ditt huvudämne med det andra innehållet, men håll det ändå Clean” Det får inte bli rörigt när folk läser!

Har nämnt att appar är ett bra sätt att få sin blogg att flyta på, jag tänkte vid ett senare tillfälle (Planerar och testar lite olika just nu) berätta om olika appar som man kan använda sig av. Några tips? Jag vill helst prova appar som man kan synka mellan dator och mobiltelefon om man som jag använder både och.